HALLSTAHAMMAR WHITEWATER PARK

Får det att gå runt

Om HWWP

HWWP – Hallstahammar Whitewater Park

Whitewater Park är lekområde för vattenaktiviteter som utövas i forsande vatten. Vattenparker finns som helt konstgjorda anläggningar och som integrerad del av forsar, antingen där som naturen har skapat dem från början (fåtal i Sverige på grund av alla vattenkraftverk) eller som resultat av restaurering av vattendrag, där den senare börjar bli allt vanligare.

Idag har restaureringen av vattendrag pågått i Sverige sedan flottningen lades ner. Forsarna har så småningom byggts upp igen med hjälp av donationer, bidrag och tusentals ideella mantimmar runt om i landet. Projekten är många och informationen är lättillgänglig på nätet. Nyckelordet är biotopvård. Lumsån i Bergslagen är urtypen av sådana projekt, för att nämna det som ett lokalt projekt.

När biotopvård sker i närheten av bebodda platser och i lite större vattendrag kan oftast, om planering tillåts i god tid, lekparker byggas upp. Den enskilt största skillnaden mot exempelvis Lumsån blir egenligen bara mängden vatten. Föreställ dig en vacker skogsbäck uppskalad ett antal gånger så har du hittat rätt. Men du behöver inte fara till norra Dalarna, utan den finns i Hallstahammar.

Hallstahammar Whitewater Park är egentligen biotopvård i mellanformatet, för ovanlighetens skull led av några forspaddlare/fiskare tillsammans. Storformatet är exempelvis Öster- och Västerdalsälven som har kostat samhället stora mängder pengar. Ambitionen med projektet är att påverka samhället och beslutsfattare i så hög grad att när utrivningen av gamla och fallfärdiga dammar vid Bultenområdet väl blir verklighet, HWWP blir det självklara valet. Spegeldammarnas tid och ickefunktion är förbi.

Vad blir då HWWP? HWWP blir en restaurerad strömfåra, utformad för att kunna hysa fiskliv under låga flöden med tillräcklig genomrinning och syresättning samtidigt som den vid högre flöden möjliggör forspaddling, rafting, tubing, räddningsövningar, fiske och annat som idag går att utöva i mindre forsar. Den ska också utformas och omgärdas av industrihistoriska inslag för utbildningssyfte. HWWP med sitt läge i Mälardalen och redan befintlig infrastruktur bjuder in till variation och evenemang, idag unikt för hela landet.

Kostnad? Då HWWP är ett restaureringprojekt i redan befintlig fåra så ryms den inom EUs direktiv för restaurering av mindre vattendrag och är således godkänd för bidragsansökan och andra statliga medel. Huvuddelen av åtgärder som behövs är utrivning av gamla dammar, närmare bestämt allt förutom fundamenten som vittnar om industrin och vattnets betydelse för samhället och dess utveckling. Till det tillkommer flytt av sten, redan på plats i fåran, som görs för att koncentrera vattnets flöde och för att bygga upp vågorna och andra “features” samt öka säkerheten för alla som kommer att vistas i vattnet och området.

Vill du veta mer om HWWP eller vill själv börja paddla fors, tveka inte att ta kontakt med oss.

Hallstahammarwhitewater”at”gmail.com